image

ENEMO je predstavio Preliminarni izveštaj o parlamentarnim izborima u Srbiji 2020

22 June 2020 ENEMO je predstavio Preliminarni izveštaj o parlamentarnim izborima u Srbiji 2020

Beograd 22.jun - Parlamentarni izbori održani 21. juna u Srbiji su efikasno sprovedeni, a fundamentalne ljudske slobode su ispoštovane. Međutim, kompetitivnost ovih izbora je značajno narušena delimičnim bojkotom, ograničenjima u kampanji usled postojanja Kovid - 19 pandemije, zamućenim linijama razgraničenja između države i vladajućih partija, izmenama izbornog zakona neposredno pre izbora i raširenim slučajevima pritiska na medije.To su glavni zaključci Izveštaja o preliminarnim zaključcima Evropske mreže organizacija za monitoring izbora ENEMO.

Na današnjoj pres konferenciji, dr Zlatko Vujovic, šef misije, u odgovoru na pitanje novinara, rekao je da uprkos svim  razlozima koji su uticali na konkurentnost izbora, nema sumnje da su izbori bili legitimni. Ne postoji međunarodni standard koji bi odredio koliko je izlaznosti dovoljno da se izbori definišu kao legitimni. Naravno, bolje je kada je izlaznost veća, a birači mnogo više uključeni u izborni proces. Ali postoji puno demokratija u kojima je izlaznost vrlo mala, a to ne znači i da nema demokratije. U ovom slučaju smo već rekli da je bojkot uticao na konkurentnost izbora, ali niko ne može reći da izbori nisu legitimni“, rekao je Vujović.

Zamenica šefa misije, Cornelia Calin istaknula je da su izmene izbornog zakona, posebno važnih elemenata izbornog sistema, napravljene previše blizu danu glasanja, što je moglo dovesti do konfuzije ili pogrešnog tumačenja zakona.

Pomenute zakonske izmene su obavljene u februaru, a poslednje u maju 2020. godine, što je svega mesec dana pre održavanja izbora. Ove izmene nisu obavljene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izbori zakoni ne menjaju godinu dana pre izbora, a koje su sadržane u Kodeksu dobrog ponašanja u izbornim pitanjima.   

Ekspert za izbore, Kristina Kostelac, istakla je da iako je predizborna kampanja bila uglavnom konkurentna, ENEMO premećuje da su nejednaka medijska zastupljenost zloupotreba javnih sredstava i oblici funkcionerske kampanje otežali razlikovanje otežale razlikovanje granice između države i vladajućih stranaka.

Pandemija virusa Kovid-19 i pribegavanje funkcionerskoj kampanji doveli su do atipične dominacije vladajuće stranke i pre i tokom kampanje. Funkcionerska kampanja predsednika Srpske napredne stranke koji je istovremeno i predsednik države negativno je uticala na jednakost učesnika, dajući SNS-u prednost po medijskoj pokrivenosti i zastupljenosti na društvenim mrežama.

Ovaj Preliminarni izveštaj baziran je na zaključcima ENEMO-a do kojih se došlo u predizbornom periodu, kao i na sam dan održavanja izbora. Misija će ostati u državi do okončanja izbornog procesa kako bi mogla da oceni i dešavanja nakon održanih izbora. Konačni izveštaj, koji će uključivati kompletnu ocenu koja jednim svojim delom zavisi i od odvijanja preostalih etapa izbornog procesa, detaljne analize i preporuke, biće objavljen u roku od 60 dana od dana potvrde rezultata izbora.  

Izvestaji su dostupni ovde: 

Izveštaj na srpskom jeziku: ENEMOPreliminarniizvetajSRB.pdf

Izveštaj na engleskom jeziku: ENGENEMOStatementofPreliminaryFindingsandConclusions-SerbiaParliamentaryElection2020.pdf

Back

ELECTIONS CALENDAR

  • Montenegro Parliamentary Elections 2020

 

CONTACT INFORMATION

Address: Bul. Josipa Broza 23 A, Floor IV, Apartment 119
81 000 Podgorica, Montenegro